Facebook Twitter Youtube Feedburner

夢幻海洋討論區: 如何讓REEF.HK 回復舊觀 - 夢幻海洋討論區

跳轉到內容

第一頁
  • 您無權限發表新主題
  • 您無權限回覆主題

如何讓REEF.HK 回復舊觀

#1 已離線   palmlover 

• 金牌魚友
  • 點子點子點子點子
  • 群組: 普通會員
  • 文章數: 2256
  • 註冊日期: 21-March 09

發表於 26 November 2015 - 10:59 AM

REEF.HK 的參與者似乎日漸減少, 而POST的量亦慘不忍睹. 我覺得真的是時間去考慮如何改善了..否則..唉...

大家有什麼意見?

#2 已離線   fredy1234 

• P牌魚友
  • 點子
  • 文章數: 1
  • 註冊日期: 09-November 15

發表於 26 November 2015 - 10:20 PM

瀏覽文章引用框(palmlover @ 26 November 2015 - 10:59 AM)

REEF.HK 的參與者似乎日漸減少, 而POST的量亦慘不忍睹. 我覺得真的是時間去考慮如何改善了..否則..唉...

大家有什麼意見?請問現在還有Frag仔團嗎 感覺這活動很有趣

#3 已離線   number 

• P牌魚友
  • 點子
  • 文章數: 69
  • 註冊日期: 06-August 11

發表於 27 November 2015 - 02:44 PM

其實好難會去返舊時咁, 見住條魚街愈來愈靜, 養珊瑚既人就不斷流失, D人又怕珊瑚價格昂貴和難養, 令到新加入既人又愈來愈少
依家又咁多樣娛樂可以選擇, 未必一定要玩珊瑚, 再加上whatsapp, line既出現, 好多野可以用呢D渠道去溝通, 又可需上討論區

#4 已離線   doraemon 

• 金牌魚友
  • 點子點子點子點子
  • 瀏覽相簿
  • 文章數: 1710
  • 註冊日期: 17-March 09

發表於 27 November 2015 - 03:44 PM

何謂舊觀?
不如講想個網點?大家不如出點力吧。

#5 已離線   palmlover 

• 金牌魚友
  • 點子點子點子點子

發表於 27 November 2015 - 04:55 PM

瀏覽文章引用框(doraemon @ 27 November 2015 - 03:44 PM)

何謂舊觀?
不如講想個網點?大家不如出點力吧。

大佬, 我有出力的.

#6 已離線   doraemon 

• 金牌魚友
  • 點子點子點子點子
  • 瀏覽相簿
  • 文章數: 1710
  • 註冊日期: 17-March 09

發表於 27 November 2015 - 05:55 PM

瀏覽文章引用框(palmlover @ 27 November 2015 - 04:55 PM)

大佬, 我有出力的.

我較老餅,最記得是魚佬網時;資料最詳盡,有綠水、魔術泥、飛爸飛媽及walker等講神仙水、QQ的DIY及產品介紹,...等等百花齊放。那些年真是跟着不同的東西試玩及學習。之後魚佬吾玩,跟眾高手轉會過來。

老實說,個網的方向是想點呢?

如果只是聯宜,真會被即時軟件所代替,因會小些風波(一個group十個八個人,合則來,不合則去),而網則是幾百、幾千人的事。

#7 已離線   palmlover 

• 金牌魚友
  • 點子點子點子點子

發表於 28 November 2015 - 11:57 AM

瀏覽文章引用框(doraemon @ 27 November 2015 - 05:55 PM)

我較老餅,最記得是魚佬網時;資料最詳盡,有綠水、魔術泥、飛爸飛媽及walker等講神仙水、QQ的DIY及產品介紹,...等等百花齊放。那些年真是跟着不同的東西試玩及學習。之後魚佬吾玩,跟眾高手轉會過來。

老實說,個網的方向是想點呢?

如果只是聯宜,真會被即時軟件所代替,因會小些風波(一個group十個八個人,合則來,不合則去),而網則是幾百、幾千人的事。

我點及你們的能力...我只能盡量識reply就reply.
當然, 我同意, 分享高手經驗, 器材使用, 不同的養珊瑚方法. 如能有多些分享, 個forum就會多些人參與.

#8 已離線   @wahwah@ 

• P牌魚友
  • 點子
  • 文章數: 201
  • 註冊日期: 07-May 14

發表於 15 December 2015 - 03:46 PM

老實講,現今科技同互聯網實在太普及,好多高手同玩開嗰班都轉晒用FB/WA聯繫,新手又得唔到想要的答案,試問討論區又點會興旺

#9 已離線   idos60 

• 金牌魚友
  • 點子點子點子點子
  • 文章數: 500
  • 註冊日期: 28-March 10

發表於 27 January 2016 - 09:08 AM

其實我有個建議,在facebook 開個群組延續reef. hk
有得唔得呢?

#10 已離線   小魚毛 

• 正牌魚友
  • 點子點子
  • 文章數: 276
  • 註冊日期: 12-August 09

發表於 30 January 2016 - 04:10 PM

開缸就開始係呢度泡,都有七八年,不過我算係睇多過講嗰批。無可否認,呢度可以睇嘅愈呢愈少,忍唔住我都要講多兩句。

夢幻呢度今時的確唔同往日,不過係咪養珊瑚嘅人少左?你睇吓其他漁網嘅瀏覽人數有無少到?睇吓外邊賣珊瑚同器材嘅舖頭係多左定少左?每次有人呢到屋企望到個RT,然後貼塊臉埋去研究,我就相信珊瑚嘅吸引力仍不下於FOT嘅魚或者其他竉物。

先講「外圍環境」問題:

玩咸水本來就係少數族裔,而玩珊瑚就直頭係稀有動物,喺我識得嘅親戚朋友入邊,養咸水魚嘅「絕無僅有」,養珊瑚嘅就連「僅有」都無。有舖頭老闆同我講過,玩珊瑚班友就係「經濟寒暑表」,熱就成日泡頭,不停咁換(玩)嘢,但係一凍就唔見人。呢幾年香港經濟唔好係事實,呢個小圈子靜翻落呢都係正常情況。夢幻偏重養珊瑚為主,自然係最先受影響(睇翻啲開新缸嘅Post愈呢愈少就知)。但係講到雲集養sps嘅高手大師,我相信夢幻喺本地各大網站中嘅地位仍然無可取替。

再呢「硬件」--夢幻呢度個網站嘅系統問題:

之前己經有ching投訴過,呢兩年個網多左好多popup廣告,由於太滋擾,應該「趕左唔少客」,不過最近情況似乎改善左。

另外亦一直都有ching投訴嘅老問題,係個網嘅「回覆系統」毛病,如果回覆內容比較長,或者講「講」得太耐,開住個回覆版面太長時間,會變成Error,post唔到出呢,連帶之前打嘅一翻「心血」都無晒,好似我呢啲「口水佬」就唯有「收聲」。亦都有時啱啱相反,撳「確定」無反應,撳第二吓至識轉,不過變左重復出Post。

我亦都發覺最近係個系統搜尋功能愈呢愈多問題,成日都彈出呢話「一個或所有您的搜尋關鍵字低於 4 個字符或您搜尋不被允許,如 'html', 'img' 等,請返回並增加這些搜尋關鍵字的長度或選擇不同的關鍵字。」,Google Search仲好用過佢。

去到「軟件」--網站內容嘅問題:

夢幻最吸引嘅地方,就係高手嘅經驗分享,同埋啲好專業、好詳細嘅測試;夢幻呢啲料的確幫珊瑚友洗少好多冤枉錢。但係唔知點解,夢幻呢度嘅器材討論同測試,都只會集中喺高檔\價格嘅產品。環顧各地各大水族用品生產商,隨著技術嘅進步,珊瑚缸用器材嘅價性比同易用程度,近年都不斷提升,理應令到養珊瑚愈呢愈平同易,但係偏偏夢幻就好似日漸同呢個趨勢脫節,好多新品又低價又人氣,但係就唔見呢度有測試或者討論,好似國產嘅造流、K記啲射燈仔、M記同Z記嘅「大眾化」LED燈,可能佢地嘅質量、耐用性,都同高價嘅產品有好大距離,但係既然市場接納左,佢地就有受歡迎嘅理由同存在嘅價值,夢幻無同佢地做測試、呢樹無人攞呢討論,當其他魚友喺網上搜尋有關資料嘅時候,就同時錯失一個畀佢地接觸同認識夢幻嘅機會。

講真,過去嗰一年,夢幻嘅測試報告或者新產品介紹真係好少好少,究竟係咪真係無新嘢值得介紹,定係我自己孤陋寡聞,同個珊瑚用品市場脫左節?

係咪應該轉場去Facebook或者Whatsapp群組?

我相信資料最多最易搵都仍然係網站上嘅資料庫同討論區,不過係而家啲用家連search都懶,求其打出呢就等人覆,仲要係即時嗰隻,喺討論區呆等幾日都無聲無氣,呢代嘅用家應該無咁好嘅耐性,但係呢個唔可以怪佢地,大眾嘅使用習慣就係要求方便直接,FB同WA取代網站討論區係遲早問題,夢幻係「行先一步」啫,呢個大勢係難以逆轉,除非我地係喬布斯或者朱克柏格啦。

就當夢幻呢度係一個Backup嘅資料庫,我自己就會喺FB\WA傾嘅時候,多啲post呢度嘅連結上去,然後叫佢入呢咩細咁睇吓。只要有心,就應有辦法幫大家繼續夢幻落去。

#11 已離線   成成 

• 夢幻魚友
  • 瀏覽相簿
  • 群組: 版主
  • 文章數: 5286
  • 註冊日期: 14-March 09
  • 所在地區:屯門

發表於 31 January 2016 - 02:34 PM

測試哩家野我諗要商舖供應器材,同要有時間先可以測試,測試過程中,又要自己個缸啲珊瑚健康在狀態中先可以得到好既測試效果,其實真係好難!

#12 已離線   成成 

• 夢幻魚友
  • 瀏覽相簿
  • 群組: 版主
  • 文章數: 5286
  • 註冊日期: 14-March 09
  • 所在地區:屯門

發表於 31 January 2016 - 02:35 PM

大家多啲交流吧!我日日都上夢幻行吓的!

#13 已離線   king7311 

• P牌魚友
  • 點子
  • 文章數: 3
  • 註冊日期: 12-June 16

發表於 12 June 2016 - 10:48 PM

新手:上星期登記認證唔到~已返應都冇人處理 :dontcare:
今日試用fb登點知ok :遠目:

#14 已離線   夢幻成員 

• 夢幻海洋網主
  • 群組: Root Admin
  • 文章數: 703
  • 註冊日期: 25-January 09
  • 所在地區:香港

發表於 13 June 2016 - 10:29 AM

瀏覽文章引用框(king7311 @ 12 June 2016 - 10:48 PM)

新手:上星期登記認證唔到~已返應都冇人處理 :dontcare:
今日試用fb登點知ok :遠目:

請問你用咩途徑聯絡我們呢??

第一頁
  • 您無權限發表新主題
  • 您無權限回覆主題

目前瀏覽此主題的用戶: 1 位
0 位會員, 1 位訪客, 0 位匿名會員